torstai 12. maaliskuuta 2015

Hyödyllinen, mutta tuhoisa netti

http://yle.fi/uutiset/poliisi_hammastelee_nettikiusaajien_julmia_sanoja__jotkut_kiusatut_eivat_uskalla_menna_kouluun/7862503

Tavallaan voin sanoa olla onnellinen siitä, että elin lapsuuteni ja nuoruuteni silloin, kun sosiaalinen media oli tuntematon käsite. Peruskoulun jälkeen toki internet kasvoi suuremmaksi osaksi elämää. IRC-Galleria sekä jo kuopattu Ii2.org olivat paikkoja, jossa itsekin teininä hengailin muutamien foorumien lisäksi.

Minua ei ole netissä koskaan kiusattu tai vainottu. Ja voin vain kuvitella, miten raastavaa se on. Netissä toisen nöyryyttäminen on aivan liian helppoa ja valvominen on melko mahdotonta. Onhan olemassa nettipoliiseja sun muita, joille voi ilmoittaa netissä tapahtuneesta kiusaamisesta. Silti resurssit ovat olemattomat siihen nähden, kuinka paljon kiusaamista tapahtuu netissä ja suurinta osaa ei edes ulkopuoliset huomaa.

Kun itse olin ala-asteella 90-luvulla, ei ollut kännyköitä vasta kuin joskus 6-luokalla ja nettikin oli todella uusi juttu, jota lähinnä käytettiin chattailuun ventovieraiden kanssa.
Yläasteella nettiä toki käytettiin enemmän 2000-luvun alkuvuosina ja kännykät yleistyivät, mutta kiusaaminen rajoittui teknologian avulla lähinnä pilasoittoihin ja tekstareihin.

En voi edes kuvitella, millaiset sfäärit kiusaamiseni olisi saanut, jos tuolloin olisi ollut älypuhelimet, Instagramit, Facebookit ja koko muu sosiaalinen media. Olisiko kiusaaminen ollut mittakaavaltaan suurempi?
Minulle suuri helpotus oli vapaa-aika. Silloin kiusaaminen harvemmin tavoitti minua. Sain olla rauhassa. Toki muutaman pilapuhelun ja tekstarin sain, mutta ne olivat yksittäistapauksia, eivätkä toistuvia.

Pääsin siis todennäköisesti "helpommalla", kun elin peruskouluaikani tuona ajankohtana. Kiusaamiseni rajoittui kouluelämään sekä juoruihin, jotka aaltoilivat vain puheina ihmiseltä toiselle. Ei sanoja tai kuvia, jotka olisivat ikuistuneet nettiin ja jotka vainoaisivat minua 24/7. Minä pystyin irtautumaan jotenkin kiusaamisesta (vaikka tottakai sanat ja teot vainosivat mielessä) vapaa-ajallani. Ainakin hetkiksi unohtamaan koulun ja kiusaamisen, varsinkin lomilla, jolloin ei tarvinnut murehtia seuraavaa koulupäivää ja mahdollisia ilkeitä sanoja ja syrjintää.

Sosiaalinen media on oikein käytettynä tehokas tapa työskennellä, jakaa tietoa ja olla yhteyksissä ystäviin, joita harvemmin tapaa. Mutta se on väärin käytettynä tuhoisa välinä vainota ihmisiä, kiusata ja mustamaalata kohdetta.

Siksi nykypäivinä ihan jokaiselle netin käyttäjälle netiketti pitäisi muistaa. Monet viittaavat kintaalla, että "hei, tämähän on vain netti, ei oikeaa elämää", mutta kyllä ne sanat ja teot netissäkin vaikuttavat ihmiseen. Varsinkin, kun netti ja sosiaalinen media on nykyään niin vahvasti läsnä.

3 kommenttia:

 1. Olen miettinyt ihan samaa ja totisesti olen onnellinen että kouluaikanani edes kännyköitä ei ollut kuin muutamilla vasta joskus yläasteella! Tänä päivänä kiusatuilla on todennäköisesti paljon tukalammat oltavat kun kiusaajat voivat seurata netin kautta kaikkialle. :(

  Löysin juuri tämän blogin, vaikuttaa hyvältä ja kiinnostavalta. Samaistuttavalta. Sarjakuvablogejasi olenkin lukenut jo useamman vuoden. (:

  Jaksamisia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä. Nykyään kiusaamiselle löytyy niin monia väyliä ja kiusattua pystyy kiusaamaan aivan liian helposti koulun ulkopuolellakin. Kiusattu ei ehkä saa edes netissä tuntea olevansa kiusaamisen ulottumattomissa.
   Ollaan kyllä päästy melko "helpolla", jos näin voi edes sanoa. Somen voima, vaikutus ja läsnäolo on niin vahva, varsinkin nuorten keskuudessa.

   Kiitos kovasti! :) Ja ihanaa kuulla, että olet seuraillut mun sarjisbloggailuani! :3

   Poista
  2. Sepä. Nykyään kiusaamiselle löytyy niin monia väyliä ja kiusattua pystyy kiusaamaan aivan liian helposti koulun ulkopuolellakin. Kiusattu ei ehkä saa edes netissä tuntea olevansa kiusaamisen ulottumattomissa.
   Ollaan kyllä päästy melko "helpolla", jos näin voi edes sanoa. Somen voima, vaikutus ja läsnäolo on niin vahva, varsinkin nuorten keskuudessa.

   Kiitos kovasti! :) Ja ihanaa kuulla, että olet seuraillut mun sarjisbloggailuani! :3

   Poista